Ζητήσατε και ευρήσετε,κρούσατε και ανοιγήσεται υμίν...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΤΟ 1999 - Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΙΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΛΥΧΝΟ

·


Τον Αύγουστο του 1999 όμιλος προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών υπό τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη κ. Ιερόθεο, πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Ολόκληρο το προσκύνημα κατέγραψε ο ΛΥΧΝΟΣ ο τηλεοπτικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν και την ευλογία του μακαριστού Πατριάρχου Διοδώρου στην αίθουσα του θρόνου στο Πατριαρχείο. Εκεί, κατόπιν προτροπής του Πρωτοσυγκέλλου κ. Ιεροθέου ο αείμνηστος Πατριάρχης Διόδωρος έκανε αποκλειστική δήλωση στο ΛΥΧΝΟ.

"Είμαι ευτυχής διότι σας υποδέχομαι σήμερον εδώ εις την Πατριαρχικήν αίθουσα. Με την Πάτρα πάντα είχαμε επικοινωνία, τακτική επικοινωνία με την Μητρόπολη. Ο Σεβασμιώτατος γνωστός και αγαπητός αδελφός και αι σχέσεις μας στενές, λόγω του ότι πολλοί Αγιοταφίται κατάγονται από αυτό το μέρος, καλοί Αγιοταφίται που προσφέρουν τας υπηρεσίας των, τας εθνικάς και τας θρησκευτικάς εδώ εις το Πατριαρχείον. Σας καλωσορίζομεν, διότι ήλθατε εδώ εις την Αγίαν Πόλιν, αυτάς τα αγίας ημέρας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος εγεννήθη, εδίδαξε και εθυσιάσθη δι' ημάς σ' αυτόν τον ιερόν χώρον, πάντοτε να δίδει την ευλογίαν του εις ολόκληρον τον πατραϊκόν λαόν, εις την Ιεράν Μητρόπολιν, εις τον Μητροπολίτην σας και εις όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς. Η ευλογία του Παναγίου Τάφου να είναι πάντοτε μαζί σας."

Σε σχετική ερώτηση του Πρωτοσυγκέλλου κ. Ιεροθέου για τις γιορτές του Ιωβηλαίου έτους 2000, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από το παλαίφατο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης απάντησε :

"Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αμέσως εκάλεσε την Ιεράν Σύνοδον και οι Ιεράρχαι απεφάσισαν να εορτάσουν με μεγάλο σεβασμό και ιεροπρέπεια το μεγάλο αυτό γεγονός της Χριστιανοσύνης. Έχουν ορισθεί επιτροπαί από την καθόλου Εκκλησία διότι θα συμμετάσχουν όλοι οι Πατριάρχαι εις τον εορτασμόν αυτόν. Εργαζόμεθα διά τον σκοπόν αυτόν σκληρά. Ανθρώπους δεν έχουμε διά να φέρουν εις πέρας το έργο αυτό. Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα βοηθήσει να έρθει η ημέρα εκείνη και με δόξα, με δύναμη, με αυτοθυσία να συνεχίσουμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο το θεάρεστον. Εργάζεται το Πατριαρχείον και έχει ήδη καταρτίσει επιτροπάς διά τον σκοπόν αυτόν. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν.

Να 'στε καλά. Η χάρις του Παναγίου Τάφου να είναι μαζί σας."

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Διόδωρος, αν και ταλαιπωρημένος από την πολυχρόνια ασθένεια, ευτύχησε να συμμετάσχει στους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο του 2000, που πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αγία Γη.

Θεματικός Πίνακας Ιστολογίου-Thematic Table of Contents

Αρχειοθήκη