Ζητήσατε και ευρήσετε,κρούσατε και ανοιγήσεται υμίν...

Κοίμησις Πατριάρχου Διοδώρου Α΄

·

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Τηλεγράφημα της Ιεράς Συνόδου

Όταν έγινε γνωστή η εκδημία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε, στις 20 Δεκεμβρίου 2000, εγκύκλιον τηλεγράφημα προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας, όπου αναφέρονταν τα εξής :

"Μετά θλίψεως αγγέλλεται η εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρού Διοδώρου του Α΄ όστις μετέστη προς Κύριον εν Ιεροσολύμοις αιφνιδίως την 19ην Δεκεμβρίου 2000. Ορθόδοξος Εκκλησία στερηθείσα πεπνυμένου και ικανού Πρωθιεράρχου δέεται εκτενώς υπέρ αναπαύσεως ψυχής αυτού εν σκηναίς αγίων. Εξόδιος Ακολουθία ψαλήσεται προσεχή Παρασκευήν 22αν Δεκεμβρίου εν Ιεροσολύμοις. Παραγγέλομεν όπως μεσίστιοι αναρτιθώσι αι σημαίαι των ιερών ναών και εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων μέχρι 21ης Δεκεμβρίου ε.ε. εις ένδειξιν συμμετοχής Εκκλησίας Ελλάδος εις πένθος αδελφής Εκκλησίας Ιεροσολύμων".

Εκοιμήθη, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2000, σε ηλικία 77 ετών, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος, ο οποίος έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Χατάσα" των Ιεροσολύμων.

Βιογραφικό

Ο Πατριάρχης Διόδωρος (κατά κόσμον Δαμιανός Καρίβαλης), γεννήθηκε στη Χίο το 1923 και το 1938 μετέβη στην υπό αγγλική κυριαρχία Παλαιστίνη, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο, φοιτώντας στην Πατριαρχική Σχολή Ιεροσολύμων. Εκάρη μοναχός το 1944 και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Ως διάκονος υπηρέτησε στη Βασιλική της Γεννήσεως (Βηθλεέμ). Το 1947 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε ηγούμενος της Ι. Μονής Πραιτωρίου. Το 1952 άρχισε να σπουδάζει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1957 και επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα. Διετέλεσε καθηγητής της Πατριαρχικής Σχολής, βιβλιοφύλακας, αρχειοφύλακας, πρόεδρος Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου και δραγουμανεύων του Πατριαρχείου. Το 1962 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος στο Αμμάν. Στις 3 Φεβρουαρίου 1981 εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων και η ενθρόνισή του έγινε λίγες ημέρες αργότερα στο μεγαλοπρεπή Ναό της Αναστάσεως. Ο κυρός Διόδωρος είχε τιμηθεί με πολλές ανώτατες διακρίσεις και του είχαν απονεμηθεί τα ανώτερα διάσημα (μεγαλόσταυρος) των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως, Ρωσίας Ελλάδος, Κύπρου, Βουλγαρίας και Πολωνίας, των κρατών Ιορδανίας και Παναμά, ενώ το 1981 είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Ακαδημίας Λένινγκραντ. Το 1986 μετέσχε στην ενθρόνιση του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Θεοκτίστου και τον ίδιο χρόνο συνεκάλεσε στα Ιεροσόλυμα Πανορθόδοξη Διάσκεψη υπέρ της Ειρήνης. Είχε απονείμει μεγαλόσταυρο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρήγκαν και τον Πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχ. Γκορμπατσώφ, καθώς και χρυσό βραβείο Ειρήνης στον βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ραμπίν και τον Σιμόν Πέρες και τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.Ο Μακαριστός είχε ενισχύσει κατά πολύ το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, ιδρύοντας νέα σχολεία, νηπιαγωγεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομείο, ενώ με πρωτοβουλίες του συνέβαλε στην ανακαίνιση ιστορικών μοναστηριών αλλά και στη φύλαξη των Παναγίων Προσκυνημάτων.


Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στα Ιεροσόλυμα.

Την 21η Δεκεμβρίου 2000, εξεδόθη δελτίο τύπου υπό της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων :

"Αναχωρεί αύριο το πρωί αεροπορικώς για τα Ιεροσόλυμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, για να λάβει μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία του εν Κυρίω κοιμηθέντος Μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρού Διοδώρου. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος και Αττικής κ. Παντελεήμων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αποστολίδης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιερολογιώτατος κ. Διονύσιος Κατερίνας, Αρχιδιάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών."

Θεματικός Πίνακας Ιστολογίου-Thematic Table of Contents

Αρχειοθήκη